2. listopada 2012.
Narodno piće za okrepu i osvježenje koje ponovno oživljava, osobito u vrgoračkom kraju, jest bikla; u jednakom omjeru pomiješani su kozje mlijeko i vino, što daje lijepu, gustu, ružičastu boju napitka. Kultura koju su na dalmatinske obale i otoke donijeli stari Grci, a zaleđem proširili Rimljani je vinogradarstvo.
Do danas je tako, vino se radi posvuda; plavina, debit, lasin, merlot, kujundžuša, medna, plavac, trnjak, ruđeruša, babić, debit... neke su od sorti koji se mogu pronaći u zagorskim konobama.
Gdje je vina, tu je i rakije, domaćini se ponose svojim travaricama, lozovačama, orahovicama, drinjevačama, dok su među likerima najpoznatiji kruškovac, orahovac i višnjevac. Tradicionalno desertno vino Dalmacije je prošek, kojim se svaki obrok produžava još satima u ugodnom razgovoru...